Uitwisseling scholen

Een bijzondere band ontwikkelde zich in 2023 tussen de Werkplaats Kindergemeenschap in De Bilt en het St. Pius Gymnasium in Coesfeld. Acht leerlingen van De Werkplaats en negen van het St. Pius Gymnasium hebben met elkaar twee dagen doorgebracht om onder meer overeenkomsten en verschillen in elkaars schoolsysteem en het leven van alle dag te verkennen. Er waren eerst op 17 april in Coesfeld activiteiten zoals excursies, avondwandelingen en spelen, en vervolgens op 18 april in De Bilt en Utrecht, waarbij onder meer De Dom is beklommen en de grachten zijn bevaren. De leerlingen hebben elkaar leren kennen en waarderen en het afscheid is ze zwaar gevallen. Wat een goed teken is. Maar ook hebben een tiental leerkrachten van het St. Pius Gymnasium in april een bezoek gebracht aan De Werkplaats Kindergemeenschap om te ervaren hoe het gedachtengoed van Kees Boeke in de pedagogische schoolpraktijk van vandaag uitvoering vindt, op basis van en zijn beginselen van zoveel mogelijk eigen inbreng en verantwoordelijkheid van leerlingen. Middels gesprekken met docenten en leerlingen vormden de bezoekers zich een duidelijk beeld van De Werkplaats. “Een leerzame dag,” schreef het Coesfeldse dagblad Algemeine Zeit.

Leerlingen NL naar de Landdag

Onder het motto ontdek elkaars cultuur hebben leerlingen van Het Nieuwe Lyceum in De Bilt en van het Heriburg Gymnasium in Coesfeld juni 2023 drie dagen met elkaar opgetrokken. Ze hebben samen een dag lang in Coesfeld gewerkt aan het thema 'Wij in Europa' om de volgende dag in Düsseldorf de Landdag te bezoeken en met parlementariërs te discussiëren over thema's als hernieuwbare energie en de wolf in het landschap. Daarna togen ze naar de stad Utrecht voor een verkenning van de binnenstad en diverse speelse bezigheden om tenslotte De Bilt aan te doen voor een overnachting bij ouders van leerlingen en afsluitende activiteiten. Vriendschappen zijn gesloten en taalbarrières geslecht. "We hebben een nieuwe cultuur geproefd, onze Duitse taalkennis vergroot, nieuwe vrienden gemaakt en we danken onze school voor deze geweldige, verbindende en ervaringsrijke uitwisseling," schreven de leerlingen Mehrzad Joussefi en Wobbe van der Woude na afloop in een enthousiast verslag in De Vierklank.

Patioschool te gast en gastheer

De leerlingen van groep 8 van de Patioschool zijn van 8 t/m 12 mei 2023 op werkweek geweest in Coesfeld (zie de momentopname op foto links). Daar werden zij getrakteerd op een leuk en leerzaam programma van speelse, sportieve en culturele aard, compleet met een excursie, een stadsverkenning en een bonte avond, samen met leerlingen van de Freiherr von Steinschule. Op 14 juni was het hun beurt om gastheer en gastvrouw te zijn van de Duitse maatjes van de Freiherr vom Steinschule (zie foto 2). De leerlingen en de begeleiders Anke en Eva ontvingen een rondleiding door de school en hebben vervolgens een sportles van gymdocent Maarten van Brenk bijgewoond in het H.F. Wittecentrum. Ook lieten de leerlingen van groep 8 de dansen zien, die zij voor de eindmusical hadden geoefend. Terug op school stond een lekkere lunch klaar en daarna ging het naar de beeldentuin van Jits Bakker in Beerschotenwaar de leerlingen een tekenopdracht hebben uitgevoerd. Na nog een ijsje te hebben gegeten werd tegen 4 uur afscheid van de Duitse maatjes genomen. Een heel geslaagde dag!