Historie
In 1972 besloot de gemeenteraad van De Bilt zich op inspiratie van de Europese Beweging Nederland te oriënteren op een internationaal gemeentecontact. Toen zich in 1974 Coesfeld meldde bij de Euregio om een partnerstad in Nederland te vinden, trok dat de aandacht van De Bilt. Het contact was gauw gelegd. Sindsdien bloeit deze jumelage met als een van de hoogtepunten de opening van de Jumelagetuin bij Jagtlust in 2022.
Op de foto genomen bij de opening van de jumelagetuin vlnr burgemeester Potters, voorzitter Tine Rigter van Jumelage De Bilt en voorzitter Heinz Öhmann van Jumelage Coesfeld
Het klikte al na enkele uitwisselingsgesprekken in 1977 en beide gemeenten besloten een jumelage aan te gaan voor een periode van vijf jaar, waartoe in 1978 de Stichting Jumelage De Bilt-Coesfeld werd opgericht. Op 23 april 1983 werd op grond van de sterk positieve ervaringen een overeenkomst getekend voor een blijvend partnerschap. Op 12 juni 2003 werd de verbondenheid en vriendschap wederom formeel bevestigd in een derde "oorkonde." In 1991 ontving de Stichting voor haar werk de Jumelage Oscar, in de categorie solidariteit, een onderscheiding voor haar werk voor de Europese gedachte. In De Bilt werd in 1995 ter versteviging van het contact met burgers en organisaties een stichtingsraad in het leven geroepen als klankbord voor het stichtingsbestuur. De gemeente heeft de jumelage op meerdere manieren zichtbaarheid gegeven. Wie de gemeente binnenrijdt ziet bij het plaatsnaambord de wapens van De Bilt en Coesfeld. Op de toerit naar het gemeentehuis komt men een richtingaanwijzer tegen met daarop Coesfeld 156 km. In het gazon voor Jagtlust staat een rode kastanje, geplant in 1997 vanwege het 25-jarig jubileum van de stedenband. Sinds 2022 wordt Jagtlust tevens verrijkt met een bijzonder fraaie Jumelagetuin, inclusief een herdenkingsstele.